Project details

Aston University’s new £214m Student Village is a residential scheme, comprising 2350 en-suite bedrooms on the university’s campus in Birmingham city centre. The scheme provides the highest standards of quality, sustainability and security, at the heart of the university campus.

  • Client: Aston University
  • Project: Aston Student Village
  • Location: Birmingham
  • Sector: Education
  • Value: £1.35m
  • Contract Duration: 20 weeks
  • Service: Groundworks, Landscaping

Requirement

O’Brien Contractors were engaged to undertake the high specification hard and soft landscaping works for the centre-piece of the Student Village in Birmingham.

The client had a strict budget for the project and during the tender stage, O’Brien worked closely with representatives to ensure the works were carried out in an efficient and cost effective manner. This included the collaborative methodology for undertaking the works in several sections/zones to minimise the disruption to the campus and its operational activities.

The works included the demolition of existing buildings by the clients’ demolition contractor and this required close interaction to allow simultaneous works areas and accesses to the workface.

O’Brien’s works consisted of the excavation of the existing ground, construction of paths and roads across the site and a brand new street lighting system that included high specification materials with decorative effects. The project also included a new pavilion and terrace area, which incorporated a cantilever decking platform overhanging the existing Chancellors Lake. The terrace and pavilion was constructed using a terraced blockwall in a crescent profile which was then finished using a precast concrete step unit which created an amphitheatre overlooking Chancellors Lake.

The works were finished with several areas of block paving which created an avenue entering the site from James Watt Queensway. As part of the finishing works, O’brien created a landscape finish with new grassed and tree-lined areas. The final part of the works included the construction of two bin stores constructed of steel columns and beams with an integral steel deck roof. The bin stores were finished with timber panels to the sides and planted roof to hide the steelwork.

Contact us

If you are planning a project and looking for an experienced groundworks and civil engineering specialist, click here to fill in your details and we’ll get in touch to chat about your requirements. Or you can just call the team now on 01926 319 724 or email us at [email protected]